Kakelkultur AB

Inspiration


Många gånger är det kaklet, klinker tillsammans med val av färger som sätter karaktären på rummet.

Men hur ska man välja? Att renovera eller bygga nytt innebär väldigt många roliga, men också svåra, val.

Vi på Kakelkultur har bred kunskap och erfarenhet av renovering, byggnation och val av material.

Låt oss hjälpa dig till den bästa, mest hållbara och praktiska lösningen för dig.

Vedum Havregult kök
Rustikt platsbyggt kök med glaserat kakel i två nyanser
Vedum klassiskt vitt kakel
Grön marmor bänkskiva

Köksguiden


Bra saker att tänka på innan valet av kakel, klinker och bänkskiva 


Köket brukar kallas hemmets hjärta, och med all rätt. Där samlas man, lagar mat, bjuder till fest och trivs tillsammans. I ett kök blir det ofta fuktstänk och feta fläckar och då är kakel utmärkt som stänkskydd. För golv som behöver tåla mycket är klinker ett bra val som håller sig vackert länge. Det finns en uppsjö av storlekar, färger och mönster av kakel och klinker.  Kökets funktioner, rummets form, hur ljuset faller och vilken känsla du vill skapa är bra att tänka igenom och skissa upp innan du väljer materialen. Vi guidar dig till bästa valet för dig och din budget, där de praktiska behoven och din personliga smak får styra.

Spännande med nytt kök!

Vedum badrum sandbeige
Vedum badrum havregul grå
badrum-vitt-kakel-trakommod-skogsgron
Vedum Badrum Mezzo Skogsgrönt

Badrumsguiden


Bra saker att tänka på när du ska välja material till ditt badrum


Rummets form, hur ljuset faller och var du vill placera inredningen är bra att tänka igenom innan du väljer material. Badrumskakel behöver tåla mer fukt än kakel i hall och vardagsrum och det ska vara lätt att göra rent. Det finns en uppsjö av olika varianter, Många kakel har glasyr, det gör att smuts och bakterier inte fastnar, de är enklare att rengöra.  En tunmregel är att blanka ytor är lätta att hålla rena, de reflekterar ljuset och ger ett piggt intryck. Medan matta kakel är mer sobra och passar fint om du vill skapa en lyxig spakänsla. Natursten kan bidra till den tidlösa och rustika känslan. Kakelfog sen då. Det finns i många olika färger. Du kan skapa en kontrast eller sikta på ett mer harmoniskt intryck. Så många val, men det ger dig möjlighet att få det precis som du vill. Och det är ju roligt att kunna skapa sitt helt egna badrum, eller hur!

Planering är A och O


Hur kommer du och din familj använda rummen?


Badrum och kök är något av det viktigaste i hela hemmet, det används flera gånger varje dag och ska tåla att slitas. Hur använder du och din familj rummen? Har ni husdjur, barn eller hobbies som kräver lite extra tålighet, kanske cyklar, smutsiga skor eller leriga bollar? Brukar ni ha mycket gäster eller är det fåtal som kommer använda rummen? Har ni önskan om att skapa ett spakänsla, eller är det mest vardagsbestyren som rummet ska användas till?


Tänk igenom behoven, och vilka tidpunkter ni befinner er i rummet. Skissa gärna upp hur ljuset faller och hur dörrar öppnas i rummet. Det kommer att vara värdefullt när ni ska välja material, färg och struktur i inredningen. 


Materialguiden

Kakel / Klinker / Mosaik / Glas

Natursten / Sjösten

BILDER KAN VARA EN BRA START I ETT PROJEKT

Kök och badrum att inspireras av

Kakel är gjorda av glaserat lergods och används ofta till väggar i fuktiga miljöer inomhus. Det finns ett enormt stort utbud av färger och former. Kakel är underhållsfritt, tåligt och behöver inte efterbehandlas. 


Klinker är gjorda av glaserat eller oglaserat stengods som är ett slitstarkt material och kan användas på golv och väggar i privata eller offentliga miljöer. Det passar också bra utomhus, till exempel till pooler, fasader eller uteplatser. 


Mosaik är små plattor av keramik, glas eller natursten, med eller utan glasyr. Mosaik passar både i våta och torra utrymmen, i bland även utomhus och i pool. 


Glasplattor finns som pigmenterat glas, genomfärgat glas och helt transparent med en fastlimmad färgad baksida. Glasplattor är tåliga mot fukt, men inte tyngd, därför används de bäst på väggar, de ska inte läggas på golv eller bänkskivor.

Det finns en rad olika typer av naturstensprodukter som passar att använda i inredning och som ger ett unikt och rustikt inttryck som uppskattas av många. Det kan vara marmor, kalksten, travertin, skiffer eller granit. Vi har ett brett urval av dessa i olika former och variationer som lämpar sig väl för väggar, golv, och inredning i t ex  badrum, kök och hall.


Skötselråd. Beroende på val av sten så finns det olika skötselråd. Särskilt kalksten och marmor kan vara känsliga, men de kan impregneras så att de skyddas. Skiffer och granit är tåligare naturstenar och klarar mer.


Stort urval. Sjösten eller natursten finns i många varianter, den vanligaste är marmor. De ger ett naturligt uttryck och finns i många olika nyanser och former, vilket gör att du kan hitta en variant som passar just dig.


  • Inga kalla golv 

  • Skönt för barn och husdjur

  • Jämn uppvärmning av hela rummet

  • Ingen rengöring, inget underhåll

  • Virvlar inte runt damm i rummet

  • Fukt avdunstar snabbt

  • Större frihet med inredningen

Golvvärme är både praktiskt & skönt 

SIGNA UPP FÖR NYHETSBREVET

Få unika erbjudanden från oss 

 
 

Du kommer att få vårt mailutskick med nyheter och inspirationgratis  en handfull gånger om året och du kan när som helst avsluta din prenumeration. Vi respekterar din personliga integritet och lever upp till de krav som lagstiftning ställer på vår verksamhet.